Så optimerar du Photoshop efter dina behov (2024)

Skola

Så optimerar du Photoshop efter dina behov (1)

Har du det outhärdligt segt när du redigerar dina bilder på din inte alltför nya dator? Med nya kameror ökar vanligen också bildfilens storlek, något som innebär att Photoshop gärna vill ha en allt större del av din dators minne. Men det finns några inställningar som du kan optimera för att anpassa Photoshop efter hur du använder programmet.

Så optimerar du Photoshop efter dina behov (2)
Calle Rosenqvist

Publicerad

Fikapaus efter fikapaus. Ett roligt nöje, men kanske inte om det beror på att du hela tiden får vänta på att Photoshop gör det du vill att det ska göra. Filter, effekter, visning av många lager och att ångra det du gjorde senast – allt detta tar både datorkraft, minnesutrymme och tid att genomföra. Och det är just datorkraft och minne som Photoshop vill ha.

SÅ MYCKET MINNA KAN DU ANVÄNDA I CS5

32-bitars CS5, Windows x86: Max 1,7 GB

32-bitars CS5, Windows x64: Max 3,2 GB

64-bitars CS5, Windows x64: Så mycket som datorn har installerat

32-bitars CS5, Mac OS: Max 2,1 GB

64-bitars CS5, Mac OS: Så mycket som datorn har installerat

Men egentligen vet inte tillverkarna Adobe hur just du använder ditt Photoshop. Därför har de gett oss möjligheten att själva ställa in hur vi vill att programmet ska använda vår hårdvara. Beroende på hur du arbetar med programmet kan du alltså justera vissa inställningar för att optimera ditt arbetsflöde.

Annonse

En av de absolut viktigaste delarna för farten i Photoshop är arbetsminnet, eller ramminnet. Har du inte tillräckligt av detta snabba minne kommer Photoshop att använda hårddiskens utrymme som temporärt minne i stället, något som är oerhört mycket långsammare. Det första att göra är därför att kolla hur Photoshops automatiska inställning över minneshanteringen ser ut.

Rätt cache-nivå

Börja med att gå till rutan för inställningar genom att trycka kommando+K på Mac eller ctrl+K på PC. Välj sedan fliken Prestanda och kontrollera hur dina inställningar ser ut. I rutan står hur minnesåtgången är för Photoshop, något som beror på hur mycket minne du har, och vilket operativsystem du använder i din dator (se Faktarutan Så mycket ramminne kan du använda i CS5).

Annonse

I rutan för Händelse cache finns inställningen för hur Photoshop ska rita om högupplösta bilder när något ändras i dessa. Händelselägen är hur många händelser som ska sparas i listan för att kunna ångra senaste ändring, medan Cachenivåer är det som är intressant just nu. Ju högre värde du väljer att ha på denna inställning, desto längre tid tar det för Photoshop att öppna bilden –fördelen är att det går snabbare att arbeta med den. Färre cache-nivåer fungerar tvärtom. Använder du små bilder för exempelvis webb, och med många lager, använd ett lågt värde. Använder du bilder med högre upplösning än 10 megapixel bör du använda ett värde över 4, vilket då ökar farten när du arbetar med stora bilder.

Cacheminne för plattstorlek är hur mycket data som Photoshop ska skyffla när den väl gör något. Ett litet värde låter Photoshop snabbt behandla en liten mängd data innan den ritar om bilden, ett högt värde behandlar en stor mängd data innan programmet ritar om bilden. Använder du till Photoshop till att exempelvis skärpa stora bilder bör du välja 1024 k eller 1028 k som inställning. Gör du andra enklare saker som att använda penseln bör du välja 128 k eller 132 k. För allmän hantering av fotografier rekommenderas ett högt värde.

Så optimerar du Photoshop efter dina behov (3)

I rutan finns också tre förinställningar som ändrar detta åt dig. Höga och smala är bra för dig som använder mindre bilder med många lager, Stora och platta är bra för stora bilder med få lager. Standard är för bilder där emellan.

Annonse

När du klurat ut vad som passar dig är nästa steg att ställa in rätt mängd ramminne för Photoshop.

Så optimerar du Photoshop efter dina behov (4)

Rätt ramminne

Där det står Tillgängligt RAM ser du hur mycket ramminne du kan tilldela Photoshop, vilket från början är 70 procent. Exempeldatorn här har 4 gigabyte ramminne, men Photoshop räknar bort det minne som operativsystemet kräver. I detta fall finns ungefär 3,7 gigabyte ledigt som Photoshop kan ta del av. Har du inga andra program i gång i bakgrunden skulle du rent teorietiskt kunna ge Photoshop allt detta, men eftersom du antagligen använder andra program – Safari, Firefox, Bridge – så är det ingen smart idé eftersom dessa programs minnesanvändning ofta förändras. Resultatet kan då bli att resten av datorn går segt, och till slu*t drar med sig Photoshop till den oundvikliga omstarten.

Så hur mycket minne behöver då Photoshop? Det finns faktiskt ett sätt att ta reda på just det. Genom att välja panelen Info (fönster/info) kan du få upp Photoshops informationsruta. Genom att trycka på panelalternativ kan du sedan få upp val för vad panelen för info ska visa. Här ska du bocka i valet för Effektivitet för att få rapport om hur effektivt ditt Photoshop arbetar. Börja sedan arbeta med dina bilder som vanligt, men håll koll på värdet för effektivitet.

Annonse

Står det hela tiden 100% så vet du att Photoshop har tillräckligt med tilldelat minne för ditt sätt att arbeta. Om så är fallet kan du gå in i inställningarna och sänka värdet några procent för att låta resten av systemet få ta del av mer minne. Men vanligare är annars att siffran går nedåt. Hamnar du under 90 procent börjar du antagligen få problem då Photoshop börjar använda den långsammare hårddisken för att kompensera för avsaknaden av ramminne. Börja då med att höja tilldelningen av minne i intervaller om 5 procent och testa jobba vidare med bilden. Höj igen om det behövs, tills effektiviteten är 100 procent.

Så optimerar du Photoshop efter dina behov (5)

Rätt hårdvara

Har du ändå problem att få det hela att bli bra är nästa inställning att justera vilken hårddisk som ska användas när ramminnet är slu*t, under Virtuellt minne. Här bockar du i den snabbaste hårddisk du har i systemet. Har du bara en så är det den som gäller. Har du två eller flera likadana hårddiskar så välj den som inte innehåller operativsystemet. Har du en ssd-hårddisk (solid state disk) så är det valet antagligen det bästa.

Totalt sett är det flera komponenter i datorn som spelar roll för hur ditt Photoshop beter sig. Viktigast av dessa är minnet och processorn, efter detta kommer hur snabb hårddisk du har. Använder du dig av en 32-bitarversion av Photoshop går vissa saker snabbare och vissa saker långsammare än med en 64-bitarsversion. Det fungerar ungefär som med »cacheminne för plattstorlek«, vilket innebär att mer data behandlas i samma cykel, något som är fördelaktigt för stora dokument och mycket data, men till nackdel för små dokument med lite data som ska behandlas.

Har du en flerkärnig processor i din dator kan den till viss del snabba på hur Photoshop arbetar. Vissa filter stödjer flera kärnor, vilket betyder att det går snabbare. Men det finns också vissa funktioner och filter som inte stödjer detta – att spara stora filer handlar mer om din hårddisk än hur många processorer du har. Men med flera kärnor har du möjlighet att parallellt använda andra tunga program i bakgrunden medan Photoshop genomför en beräkning, utan att datorn blir oanvändbar under tiden.

Annonse

Grafikkortet spelar däremot inte så stor roll som många tror. Detta används för att mata ut bilden till skärmen, men dess processor och minne kan också användas för att underlätta arbetet för främst video när man arbetar med stora och komplexa bilder, även i 3D. Gör du detta ska du se till att ha ett grafikkort med stöd för Opengl. För vanlig bildredigering spelar grafikkortet i det närmaste ingen roll för hur snabbt Photoshop fungerar.

Med rätt komponenter och rätt inställningar kommer ditt Photoshop att flyga fram, och ge dig tid att vara kreativ –i stället för att stå och gnaga för varje sak du vill att programmet ska göra med din bild.

Så optimerar du Photoshop efter dina behov (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Errol Quitzon

Last Updated:

Views: 5874

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Errol Quitzon

Birthday: 1993-04-02

Address: 70604 Haley Lane, Port Weldonside, TN 99233-0942

Phone: +9665282866296

Job: Product Retail Agent

Hobby: Computer programming, Horseback riding, Hooping, Dance, Ice skating, Backpacking, Rafting

Introduction: My name is Errol Quitzon, I am a fair, cute, fancy, clean, attractive, sparkling, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.